• Podcast #012 De Energiefactor. Samen Sneller.

  Met Margien Storm van Leeuwen

  QuinteQ Energy is een jong bedrijf wat een nieuw en geavanceerd vliegwiel ontwikkelt dat in 2023 op de markt moet komen. Een vliegwiel is een kinetische batterij (bewegingsenergie). Energie nodig? Een generator remt het vliegwiel af en de energie die vrijkomt wordt omgezet in elektriciteit. Deze technologie gaat een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Als we binnenvaartschepen, vrachtwagens, industrie en bedrijventerreinen op elektriciteit willen laten lopen moet die stroom wel geleverd kunnen worden. Dat moet het stroomnetwerk wel aankunnen. Het vliegwiel is een oplossing voor een teveel of te weinig aan stroom. Als schokbreker bij teveel en als buffer bij te weinig. De kennis hiervoor heeft Quinteg Energy overgenomen van Boeing die hieraan tien jaar heeft gewerkt. Het wordt een NL Primeur en export product. I.s.m. Thales, Utwente en Saxion. Met Europese steun (EFRO) en subsidie van OP-Oost.

  QuinteQ Energy

  Bekijk podcast
 • Podcast #011 Restauratie en innovatie in de bouw. De leerling centraal.

  Met Alfred Evers en Martin Bellers

  Het RIBO begon vijf jaar geleden voor VMBO leerlingen  met de opleiding Technicus Hout en Restauratie. Een combi van ambacht, technologie en innovatie gericht op timmeren, restauratiewerk, meubelmaken en machinaal houtbewerken. UItgangspunt en filosofie is, wat is goed voor de bedrijfstak en wat wil de leerling.

  Dit praktijkcentrum voor Restauratie & Innovatie in de Bouw in Overijssel op het landgoed Twickel wil doorontwikkelen tot een broedplaats voor restauratietalenten en uitbreiden met een restauratie- en innovatielab.

  Info over het RIBO

  Bekijk podcast
 • Podcast #010 Over de horizon heen kijken

  Met Madeline Buijs – ABN AMRO

  Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening is gebaat bij nuance én tientallen jaren vooruit kijken. Wat betekent dit voor de lange en de korte termijn. Wat is nu nodig en hoe kan de bouwsector hierop inspelen.

  ABN AMRO Real Estate

  Bekijk podcast
 • Podcast #009 Van contract naar vertrouwen

  Met Robert de Vries van KienhuisHoving. De dynamiek van civiel recht. Kaders stellen en creatieve oplossingen zoeken. De praktijk toepassen op het recht. Het verhaal achter de zaak kennen en relaties opbouwen. Over de aannemingsovereenkomst nieuwe stijl, een soepeler bouwproces en samenwerken in vertrouwen.

  http://www.kienhuishoving.nl

  Bekijk podcast
 • Podcast #008 In de plas springen

  Te gast is Bas Hommelink van BINX Smartility. Het waarom en het hoe van dit integrale bouw én installatiebedrijf.
  Jeukwoorden en georganiseerd toeval.En waarom de bouw innovatief is maar zich hiervan niet altijd bewust. De menselijke maat, ruimte voor andere geluiden, inzichten en meningen. Het verlaten van gebaande paden en in de plas springen.
  BINX Smartility

  Bekijk podcast
 • Podcast #007 Circulair bouwen in een lineaire wereld.

  Te gast zijn Hans Jannink van De Woonplaats en Johan Riezebos van Ter Steege Advies&Innovatie.
  Met elkaar leren over circulariteit, ontdekken wat het is en hoe je dit kunt doen.
  Van omdenken naar voordenken.
  Over circulair bouwen in Stroinkslanden in Enschede. En hoe in een lineaire wereld een circulaire bouweconomie opgezet kan worden.
  Met elkaar leren over circulariteit, ontdekken wat het is en hoe je dit kunt doen.

  De Woonplaats – Circulair bouwen;

  Ter Steege Advies & Innovatie;

  Bekijk podcast
inspireren